Onbekommerd Portretboetseren: praktische informatie

portret meisje met logo

HOERA!

Van harte gefeliciteerd:
nog even en je mag een HEEL WEEKEND met je handen in de klei!

Je hebt vast al bedacht van wie je graag een portret wilt boetseren. Of kan je nog niet kiezen? In elk geval wordt het nu tijd om knopen door te hakken, want enige voorbereiding voor deze workshop is wel nodig. Om goed te kunnen werken heb je namelijk foto's nodig van het model van jouw keuze.

bloemvorm rijtje

Zo ga je te werk:

Stap 1.
Kies je model

Wordt het je kind, kleinkind, partner, broer, zus, vriendin, jezelf? Kies en beslis! Bij zware twijfelstress mag je me natuurlijk altijd bellen of mailen voor advies. Het is zelfs mogelijk om iemand te portretteren die al overleden is (sla in dat geval stap 2 over en scroll meteen naar het gele stukje tekst boven stap 3).

Stap 2.
Foto's maken

We gebruiken twee soorten foto's: de basisfoto's en de meer specifieke foto's.

Basis-foto's (op ooghoogte!)
De basis-foto's zijn het belangrijkste. Zorg ervoor dat je model op deze foto's zo neutraal mogelijk kijkt. Dus recht vooruit en met ontspannen mond en gezicht. Dat lijkt een beetje saai, maar bedenk dat je dit niet doet om 'mooie foto's' te maken, maar om goed te kunnen zien hoe het gezicht in elkaar zit.
Houd je fototoestel op de ooghoogte van je model. Neem vervolgens foto's vanuit alle 8 'windrichtingen'. Dus pal van voren, schuin van voren, van de zijkant, schuin van achteren en zo helemaal rond. Hieronder een paar foto's als voorbeeld. Je ziet dat mijn model moeite had om haar lachen in te houden...dat hoort er ook bij: je model doet niet altijd wat jij wilt. Daar kun je maar beter de lol van inzien!

Maak tot slot nog wat foto's van onderaf (kikvorsperspectief) en van bovenaf (vogelvluchtperspectief).

Specifieke foto's (facultatief)
Het kan zijn dat je voor je geboetseerde portret bewust kiest voor een bepaalde gezichtsuitdrukking (lachend, fronzend, etc.). (Houd er wel rekening mee dat een al te uitgesproken gezichtsuitdrukking nogal clownesk over kan komen in een beeld.) Vraag je model deze pose aan te nemen en maak foto's van het gezicht. Verder kun je zoeken in je archief naar spontane foto's van je model. Deze foto's zeggen veel over de persoon in kwestie en kunnen van belang zijn voor het portret.

Wil je een portret boetseren van iemand die overleden is, dan kun je natuurlijk geen nieuwe foto's maken. Verzamel in dat geval zoveel mogelijk beeldmateriaal waarop je het gezicht van verschillende kanten kunt zien.

Stap 3.
Printen van de foto's

De 8 basisfoto's zullen we in het weekend het meeste gebruiken. Zorg dat je deze op twee A4-tjes print of plakt (dus 4 foto's op 1 vel; zo kan je diverse kanten van je model in één oogopslag zien). Bij de start van het weekend zullen we deze A4-tjes lamineren (als je zelf een lamineer-apparaat hebt kun je dat natuurlijk al thuis doen).

Print of plak de andere foto's ook op A4-tjes, max. 4 per vel (zodat ze niet te klein zijn).

bloemvorm3

 Dat was het!

Mocht je vragen hebben, problemen ondervinden tijdens de voorbereiding of anderszins twijfelen: je mag me altijd bellen of mailen. Deze voorbereiding moet je niet te veel moeite kosten, dus bel/mail direct als het ingewikkeld wordt! info@studioonbekommerd.nl of 06-23863388

Heel veel succes en ik zie je graag op 16 september om 19.30 uur!

portret man met logo