FRAGMENTEN-praktische informatie voor deelnemers

FRAGMENTEN in woord en beeld

Praktische informatie voor deelnemers

Beste deelnemer,
op deze pagina vind je alle informatie en linkjes die je nodig hebt om mee te doen aan 'FRAGMENTEN in woord en beeld'. Wanneer er in een mailtje te veel linkjes staan, belandt het vaak in je spambox. Je blijft dus iedere ochtend om 8 uur een mailtje ontvangen, maar daarin verwijs ik vervolgens naar deze pagina. Mis je informatie? Laat het me weten, dan voeg ik die toe!

Om te beginnen vind je hier de belangrijke ALGEMENE informatie: het filmpje over het WANDBOEK, de FRAGMENTENverzameling en het AANMELDEN voor de WANDBOEKEN. Direct daaronder vind je dagelijks de nieuwe opdracht.

Klik op de afbeelding hierboven.
In dit filmpje leg ik uit
hoe we onze

FRAGMENTENverzameling
gaan vormgeven

De FRAGMENTENverzameling:

 Week 1: TEKSTEN& FOTO'S
   Week 2: TEKSTEN & FOTO'S
   Week 3:TEKSTEN & FOTO'S
Week 4: TopTIENen TEKSTEN & FOTO'S
COMBINATIES
& ELIMINATIES
Pareltjes TEKSTEN & FOTO'S
Mis je teksten of foto's? Laat het me weten!

 

Maar hoe krijg ik nou zo'n Wandboek in bezit?!

Als deelnemer mag jij één of meerdere Wandboeken vooraf en tegen kostprijs bestellen. De prijs is € 15,= per stuk (exclusief verzendkosten en op voorwaarde dat de totale bestelling minimaal 75 exemplaren bedraagt. Bij een lager aantal kan de prijs ietsje hoger worden). Je krijgt daarvoor een full-colour Wandboek met 27 dubbelzijdig bedrukte bladzijden op stevig papier met ophanghaak. Let op: de mogelijkheid om tegen kostprijs te bestellen geldt tot en met  donderdag 23 april. Bedenk dus goed of je nog iemand kent die geïnteresseerd is, of dat je misschien een Wandboek aan iemand cadeau wilt geven; het is een ideaal cadeau: 52 pagina's KUNST! Je kunt je hieronder op de gewenste lijst inschrijven. Zodra de Wandboeken gereed zijn, krijg je dan vanzelf een betaalverzoek en worden je Wandboek(en) opgestuurd.

Klik HIER wanneer je ÉÉN Wandboek wilt bestellen
Klik HIER wanneer je TWEE Wandboeken wilt bestellen
Klik HIER wanneer je DRIE Wandboeken wilt bestellen
Klik HIER wanneer je VIER Wandboeken wilt bestellen
Klik HIER wanneer je VIJF Wandboeken wilt bestellen

Let op: op de openbare webpagina van dit project is er ook een inschrijflijst, maar die is voor NIET-deelnemers. Zij betalen een tientje meer voor een Wandboek. Maak dus gebruik van bovenstaande linkjes wanneer je wilt bestellen.

Opdracht voor dinsdag 21 april:

Om te beginnen vind je hieronder enkele zinnen die ik gisteren heb mogen ontvangen. Ik deed jullie DUIDELIJK een groot plezier met weer een scheppende opdracht 🙂

 

Moeder Natuur geeft ons een sein!
*
Onzekerheid
Geniet van seizoenen, elkaar, nu.
*
“Haren trekkende afleiding van eigen wij(d)sheid.”
*

De zin van leven kent geen punt
*
Alles gaat voorbij, maar nu niet.
*
en zo zal het zijn, dus
*
Tomeloze vrijheid in eindeloze liefde
*

“Ommezwaai, concentratie bewaken, lucht in bron"
*

“Op die fiets!” Volg jou koers.
*
We zijn af. Terug naar start.
*

En dan nu....de opdracht!
Omdat jullie blijkbaar zo van vrij spelen houden (maar ja, wie niet?!), gaan we vandaag iets grappigs doen. Het doel van de opdracht van vandaag is om als groep in beeld te komen. We hebben al het werk tijdens dit project anoniem verzameld en zijn ook (hopelijk) onbeschaamd met elkaars creaties aan de slag gegaan. Ik wil op geen enkele manier namen verbinden aan de teksten en foto's, maar ik denk dat het wel mooi is om de groep op een bijzondere manier een gezicht te geven, dus.....hier komt ie:

1.Je hebt een smartphone nodig. Heb je die niet? Je kunt er vast een van iemand lenen.
2.Download de app 'Kaleidoscope photography' (zie foto hiernaast)
3.Open de app, zet je telefoon op de selfie-stand en maak een kaleidoscopische foto waarin in elk geval te zien zijn:
a. je gezicht (of een gedeelte daarvan)
b. de lucht

Verder ben je geheel vrij om te doen wat je wilt! Ga eerst eens experimenteren en kijken wat de mogelijkheden zijn. Wat gebeurt er wanneer je je hoofd draait? Je telefoon dichterbij of verder weg? Wanneer je in het licht kijkt, of juist er vandaan? Wat gebeurt er wanneer je een voorwerp (of zoals ik hier beneden een bos tulpen) vasthoudt?

Ik ben natuurlijk al even aan de gang gegaan, dus hieronder zie je wat voorbeelden ter inspiratie.
Ben je tevreden met je foto? Dan kan je je foto meteen doorsturen naar info@studioonbekommerd.nl 

Veel plezier!

Opdracht voor maandag 20 april:

*Hieronder zie je een paar van de PARELTJES die jullie hebben uitgezocht: beelden die geen toevoeging nodig hebben. HIER vind je alle PARELTJES-teksten en HIER vind je alle PARELTJES-foto's.

En dan nu de opdracht voor vandaag:
Om dit project Onbekommerd af te sluiten, lijkt het me mooi om nog een kleine verzameling persoonlijke teksten (vandaag) en beelden (morgen) te maken. Start dus lekker blanco, volg simpelweg de stappen hieronder (in maximaal tien minuten) en laat je verrassen door de woorden die uit je pen rollen!

1. Maak af: 'Wat me op dit moment bezig houdt is......(noem drie dingen)
2. Kies er één
3. Zet je timer op drie minuten en schrijf een sprintje dat begint met 'Dit houdt me bezig, omdat...'
4. Lees je tekst rustig door en onderstreep de belangrijkste woorden
5. Kies drie van de onderstreepte woorden. Schrijf een toelichting van drie regels waarin deze drie woorden voorkomen.
6. Lees weer rustig door en onderstreep ook hier de belangrijkste woorden
7. Schrijf een haiku naar aanleiding van wat je hierboven hebt geschreven
8. Lees je haiku rustig door. Streep dan de minst essentiële woorden weg, zo, dat je er maximaal zes overhoudt die een zin vormen.
9. Stuur je zin naar info@studioonbekommerd.nl


Relaxte
weekendopdrachten voor zaterdag 18 en zondag 19 april:

*Om te beginnen zie je hieronder weer een paar nieuwe COMBINATIES en ELIMINATIES. Echt interessant om te zien wat een tekst met een foto doet en wat er gebeurt wanneer je simpelweg tekst weglaat!

En dan nu de twee weekend-opdrachten:
We hebben ons de afgelopen dagen vooral bezig gehouden met combinaties van tekst en beeld. Maar in het Wandboek is er natuurlijk ook plaats voor pagina's met alléén tekst of alléén beeld. Dit weekend gaan we kijken welke teksten/beelden hiervoor in aanmerkinge komen.

1. Kijk eens de FOTO'S door van de FRAGMENTEN-verzameling (Linkjes hierboven!). Zoek DIE foto's uit die jij op zichzelf (dus zonder enige toevoeging) interessant en inspirerend genoeg vindt om af te drukken in het WANDBOEK. De kwaliteit van de foto's is nog niet persé van belang; we kunnen tenslotte nog alternatieve foto's maken wanneer dat nodig blijkt.
2. Kijk eens de TEKSTEN door van de FRAGMENTEN-verzameling (Linkjes hierboven!). Zoek DIE teksten uit die jij sterk, ontroerend, inzichtgevend of gewoon héél grappig vindt, dat ze geen enkele toevoeging nodig hebben.
3. Stuur je gekozen foto's en teksten naar info@studioonbekommerd.nl

 

Verruim je blik
en je ziet de schoonheid
in nietige dingen.

Ik zie en hoor je!
Dichtbij maar zo ver weg nu !
De kus komt later!

De nieuwe weg,
Een stap op weg naar nergens,
Toe dan, zet hem

 


De opdracht voor vrijdag 17 april:

Gisteren zijn er aardig wat COMBINATIES en ELIMINATIES binnen gekomen! (Zie een aantal voorbeelden hieronder. Bij het elimineren ontstonden nieuwe teksten puur door het weglaten van woorden uit de oorspronkelijke teksten. Ter verduidelijking: wanneer je lichtgekleurde tekst ziet, dan is dat de oorspronkelijke tekst.) Overigens bewegen we ons wel zo zoetjesaan richting Wandboek, maar we zijn nog steeds aan het experimenteren. Er is nog geen sprake van definitieve teksten en/of beelden; er kan nog van alles gebeuren!

En dan nu de opdracht:
* Bekijk alle combinaties HIER. Misschien zie je meteen al wat er aan de hand is (en wat te verwachten viel): veel foto's zijn inhoudelijk wel interessant en bruikbaar, maar schieten kwalitatief te kort om af te kunnen drukken. Veelal zijn ze onscherp. Kijk eens welke foto's verbetering behoeven en maak zelf een betere versie. Misschien heeft je buurman wel een grote hond en jijzelf een klein meisje? Dan kan je een perfecte foto van hen samen maken! Zorg dat je foto in de eerste plaats scherp is, maar misschien wil je inhoudelijk ook iets veranderen? Of aan de compositie of achtergrond?
* Voel je vrij om nog meer COMBINATIES te maken die tot de verbeelding spreken.
* Stuur je foto's/teksten op naar info@studioonbekommerd.nl

Een merkbaar begin
Zou dat anders zijn geweest?
Is het einde ver?
****
De dag kruipt licht in
Mijn ogen, een vogel zingt
Luidkeels het begin.
****
Verrast ben ik door de wereld om mij heen, want hij draait desondanks
****

De opdracht voor donderdag 16 april:

*Om te beginnen: gisteren stonden we met een flink artikel in de PZC! Klik op de foto om het artikel digitaal te lezen.

Gisteren zijn er aardig wat COMBINATIES binnen gekomen (zie een aantal voorbeelden hieronder & straks nog meer op facebook). Mooi!

En dan de opdracht: Vanwege de consternatie rond de verdwenen mailtjes (zie mijn mailtje van gisterenmiddag) doen we vandaag even rustig aan; zo heeft iedereen de kans om weer aan te haken. De opdracht luidt:
1. Bekijk hieronder de opdrachten van de afgelopen dagen en leef je uit! Je mag een opdracht ook best twee keer doen als je daar zin in hebt. Bovendien kan ik de foto-opdracht rond 'Spel en Beweging' (14 april) van harte aanbevelen ten behoeve van een goed humeur. 😉
2. Voor wie zin heeft in iets nieuws: Zoek een tekst uit de FRAGMENTENverzameling en verander deze door tekst weg te laten. Voor de duidelijkheid: tekst toevoegen is verboden! Lukt het je om op deze manier een meer kernachtige tekst te creëren? Meer aan de verbeelding van de toeschouwer over te laten? Lees de tekst hardop voor om te testen. Ben je tevreden? Stuur hem naar info@studioonbekommerd.nl .

De werkelijkheid is grenzeloos

Ze kijkt om zich heen
Wat maakt iedereen zich druk
Onderga het maar

waar begin ik aan
een zoute traan slik ik weg
ik moet van mijn moed

De opdracht voor woensdag 15 april:

'Combinaties'

In het WANDBOEK is er plaats voor pagina's met (tegel-)teksten, pagina's met foto's en voor pagina's met een combinatie van tekst en beeld.
***Voor vandaag wil ik je uitnodigen om een COMBINATIE te maken van tekst en beeld.***

Je kunt dat op verschillende manieren doen:
- zoek tekst en beeld uit de TopTIENen
- zoek tekst en beeld uit de volledige FRAGMENTENverzameling
- zoek een tekst uit en maak daar een nieuwe foto bij
- of: zoek een foto uit en schrijf daar een nieuwe tekst bij

Let op: bij een combinatie is het belangrijk dat je niet in herhalingen vervalt (dus bij een tekst over zand, hoef je niet nog een keer het strand af te beelden). Zoek het echt in minder voor de hand liggende combinaties: het Wandboek mag echt verrassen en de toeschouwer aan het denken zetten. Je mag dus best 'vreemde' combinaties maken en juist vragen oproepen. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt wanneer je een tekst en beeld per toeval laat samen komen. 

Stuur de tekst en het beeld dat je wilt combineren naar info@studioonbekommerd.nl. Je mag beide overigens los opsturen; de vormgeving komt later wel!


De opdracht voor dinsdag 14 april:

Zoals ik in het filmpje vertel, maakt juist de grote verscheidenheid aan bijdragen deze verzameling zo bijzonder. Onze FRAGMENTENverzameling maakt prachtig duidelijk dat alles constant in beweging is en dat wij zelf altijd bereid (en vaak ook in staat) zijn om mee te bewegen en daarin erg vindingrijk en creatief kunnen zijn.
Voor de opdracht van vandaag heb ik me dus laten inspireren door een foto die werd ingestuurd naar aanleiding van het thema 'sport':

* OPDRACHT: Ik nodig je vandaag uit om een foto te (laten) maken terwijl je aan het touwtje springen bent. Het liefste natuurlijk een foto van jezelf in actie! Mocht dit echt niet mogelijk zijn, zet dan iemand anders op de foto. Het geeft niet als de foto bewogen is: het gaat om de actie, de beweging en de speelsheid. Desgewenst komen ook andere activiteiten in aanmerking (zie enkele voorbeelden hieronder). Ik denk dat we een mooie collage kunnen maken van jullie foto's in actie. Cruciaal zijn BEWEGING en SPELEN. Succes!

 


De opdracht voor zaterdag 11 april:

Kijk, we willen graag een interessant, mooi, verrassend, grappig èn inspirerend Wandboek waar iedereen nog jaren plezier van heeft. Dus beginnen vandaag met inventariseren:

* Bekijk vandaag alle teksten en/of foto's van de afgelopen drie weken. Ga er lekker voor zitten met een kopje thee en voldoende paaseitjes. Lees en bekijk ze allemaal rustig en aandachtig. Welke bijdrage doet jouw hart sneller kloppen. Welke zet je aan het denken? Welke verrast je totaal? Welke laat jou lachen? Naar die woorden en beelden zijn we op zoek!
* Maak jouw persoonlijke TOPTIEN van teksten en/of foto's
* Stuur jouw toptien van teksten en/of beelden naar info@studioonbekommerd.nl of gewoon in antwoord op dit mailtje.

De opdracht voor vrijdag 10 april:

Het thema van vandaag is 'FEEST'

Wil je werken met BEELD?
* Maak een foto naar aanleiding van het thema 'FEEST' en ga hierbij uit van een persoonlijke herinnering uit een meer of minder ver verleden. Je kunt net als de schrijvers eerst een aantal herinneringen benoemen met een steekwoord, er één kiezen en naar aanleiding daarvan een beeld verzinnen.

Wil je werken met TEKST?
Schrijf je laatste ULTRAKORTE VERHAAL naar aanleiding van een herinnering.

Hoe?
Doorloop de volgende stappen:

Schrijf vlot: in maximaal tien minuten kan je klaar zijn
* Schrijf drie persoonlijke herinneringen op die te maken hebben met het thema 'FEEST'. Ieder in één steekwoord.
* Kies één van deze herinneringen
* Zet je wekker op 5 minuten en schrijf deze tijd onafgebroken ALLES op wat je te binnen schiet met betrekking tot deze herinnering.
* Lees je tekst rustig door en onderstreep de belangrijkste woorden/korte zinnen
* Gebruik je fantasie en schrijf naar aanleiding hiervan een ULTRAKORT VERHAAL dat bestaat uit maximaal ZES WOORDEN.
Een ultrakort verhaal is een pakkende korte zin die de lezer nieuwsgierig maakt en allerlei vragen oproept. Het verhaal vertelt zich als het ware vanzelf verder in het hoofd van de lezer. Dat betekent dat een ultrakort verhaal altijd een probleem of kwestie suggereert. Er moet iets opgelost worden, of er is al iets voorgevallen. Maar wat? Of met wie? Het leuke van een ultrakort verhaal is dat jij daar geen antwoord op hoeft te geven, maar alleen een wereld oproept voor de lezer.

De opdracht voor donderdag 9 april:

Het thema van vandaag is 'THUIS'


Wil je werken met 
BEELD?
* Maak een foto naar aanleiding van het thema 'THUIS' en ga hierbij uit van een persoonlijke herinnering uit een meer of minder ver verleden. Je kunt net als de schrijvers eerst een aantal herinneringen benoemen met een steekwoord, er één kiezen en naar aanleiding daarvan een beeld verzinnen.

Wil je werken met TEKST?
Schrijf een ULTRAKORTE VERHAAL naar aanleiding van herinneringen met betrekking tot 'THUIS'.

De opdracht voor woensdag 8 april:

Het thema van vandaag is 'SPORTEN'


Wil je werken met 
BEELD?
* Maak een foto naar aanleiding van het thema VRAGEN en ga hierbij uit van een persoonlijke herinnering uit een meer of minder ver verleden. Je kunt net als de schrijvers eerst een aantal herinneringen benoemen met een steekwoord, er één kiezen en naar aanleiding daarvan een beeld verzinnen.

Wil je werken met TEKST?
Schrijf een ULTRAKORTE VERHAAL naar aanleiding van herinneringen met betrekking tot 'THUIS'.